Burun Estetiği

Rinoplasti en çok yapılan estetik ameliyatlardan biridir. Bu ameliyatla burun daha kısa veya daha uzun hale getirilebilir; burun ucu ve burun kemerinin şekli değiştirilebilir; burun delikleri küçültülebilir; üst dudak ile burun arasındaki açı değiştirilebilir.

Doğumsal veya travmalara bağlı sonradan oluşmuş şekil bozuklukları da giderilebilir. Ayrıca, bu ameliyatla birlikte, şayet varsa, nefes alma problemleri de tedavi edillebilir.

Bu ameliyat daha iyi bir dış görünüme sahip olmanızı sağladığından kendinize olan güveninizin artmasını da sağlayacaktır.

Rinoplasti için en iyi adaylar; görünümlerinde düzelme bekleyen fakat mükemmeliyetçi olmayan kişilerdir. Fiziksel ve psikolojik olarak sorunu olmayan herkese rinoplasti ameliyatı yapılabilir.

Rinoplasti estetik amaçla yapılabildiği gibi, doğuştan veya sonradan olan şekil bozukluklarının ve nefes alma problemlerinin düzeltilmesi için de yapılabilir.

Deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında rinoplastide komplikasyon oranı oldukça düşüktür.

Kesilerin çoğu burun içinde kaldığından rinoplasti ameliyatından sonra iz kalmaz. Ama en deneyimli plastik cerrahların hastalarında bile bazen ameliyat sonrası ortaya çıkan veya belirginleşen küçük deformitelerin düzeltilmesi için ikinci bir ameliyata gereksinim olabilir.

Rinoplasti ameliyatı lokal veya tercihen genel anestezi altında yapılabilir.

Ameliyat bir-iki saat kadar sürer. Ameliyat sırasında, burun kemiği, kıkırdaklar ve gerekirse derisine yapılan müdahalelerle buruna yeni şekli verilir. Ameliyattan sonra burun üzerine atel uygulanır, bu atel 10 gün sonra çıkartılır. Burun ameliyatlarında tampon kullanılmamaktadır.

Ameliyattan sonra yüzünüzde şişlik olabilir. İlk birkaç gün burundan sızıntı tarzında hafif kanama olabilir. Çoğu hastada önemli bir ağrı problemi olmaz. Göz çevresinde şişlik ve morluklar olabilir, bunlar üçüncü gün civarında en belirgin haline gelir. Göz çevresindeki şişlik ve morluklar en geç iki hafta içinde tamamen kaybolur. Bu morluklar kişisel özelliklere göre de farklılık gösterdiğinden hiç morluk görülmeyen hastalar da vardır.

Hastalar genellikle ikinci günden itibaren ayağa kalkarlar ve birinci haftadan sonra okullarına veya işlerine dönebilirler. Ameliyattan sonra üç hafta süre ile koşma, yüzme gibi sporlar yapılamaz. Üç ay süre ile gözlük takılamaz. En az iki ay süre ile burun dış darbelerden dikkatle korunmalıdır.

Ameliyattan hemen sonraki dönemde yüzünüzdeki şişlik ve morluklardan dolayı ameliyat sonrası elde edeceğiniz sonucun gerçekleşeceği konusunda şüpheye düşebilirsiniz ve moraliniz bozulabilir. Depresyona meyilli olunan bu günler geçicidir ve hemen hemen tüm hastalarda yaşanan bir süreçtir. Günden güne burnunuzdaki şişlikler inip kendinizi daha güzel hissetmeye başladığınızda moraliniz de düzelecektir. Birkaç hafta içinde hiç ameliyat geçirmemiş gibi görünecek ve hissedeceksiniz.

Yara iyileşmesi uzun bir süreç olduğundan, özellikle burun ucundaki şişliğin tam olarak inmesi için bir kaç ay gerekebilir. Ameliyattan elde edilen nihai sonuca ulaşabilmek altı ay kadar sürer.

Uzun olan iyileşme dönemi sırasında aileniz ve arkadaşlarınızdan beklenmedik reaksiyonlar ve eleştiriler alabilirsiniz. Burnunuzda önemli bir değişiklik olmadığını veya eski halinizin daha iyi olduğunu söyleyebilirler. İnsanların sevdiği kişilerin görünümlerinin değişmesini (iyi yönde bile olsa) kabullenmesi zaman alır. Asıl önemli olan kendi amaçlarınıza ulaşıp ulaşmadığınızdır. Amaçlarınıza ulaşmışsanız ameliyat başarılı demektir. Ameliyatı başkaları için değil, kendiniz için olduğunuzu unutmamalısınız.

Soru Sor
Aklına takılan herşey için...
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim