Kepçe Kulak Ameliyatı

Halk arasında kepçe kulak adı verilen deformitenin düzeltilmesi amacıyla kulak ameliyatları yapılır. Ameliyat dört yaşın üzerindeki tüm yaş gruplarında uygulanabilir.

Kulaklarında şekil bozukluğu olan çocukların ameliyatı okul çağından önce yapılmalıdır. Bunun amacı, çocukları okulda arkadaşları tarafından maruz kalabileceği alaycı bakışlar ve tavırlardan korumaktır.

Bu ameliyat erişkinlerde lokal anestezi ile yapılabilir fakat çocuklarda genel anestezi tercih edilir. Ameliyat iki saat kadar sürer. İşlem kulak arkasından yapılacak bir kesiden gerçekleştirildiğinden görünür iz kalması söz konusu değildir.

Ameliyattan sonraki üç-beş gün süreyle kafada kulakları da içine alan bir bandaj olacaktır, daha sonra basit bir elastik bandaj üç hafta süreyle uygulanır. Bir hafta - on gün içinde dikişler alınır. Ameliyattan sonraki üçüncü günden sonra normal günlük aktivitelere dönmek mümkündür.

Kepçe kulak ameliyatından başka, kulaktaki diğer deformitelerin düzeltilmesine veya kulak boyuttunun değiştirilmesine yönelik ameliyatlar da vardır. Doğuştan hiç kulağı olmayanlarda (microtia) veya kazalar sonucunda kulaklarını yitirmiş olanlarda da yeniden kulak sayvanı oluşturmak mümkündür.

Soru Sor
Aklına takılan herşey için...
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim