Liposuction (Yağ Emme Ameliyatı)

Karın, kalçalar, basenler, bacaklar, diz bölgesi, kolların üst kısımları, çene, yanaklar veya boyun gibi bölgelerden fazla yağların alınarak daha düzgün vücut hatları yaratmak amacıyla yapılan ameliyata liposuction adı verilir. Liposuction ameliyatı hiçbir diyet veya egzersizin yerini tutabilen bir işlem değildir. Bu ameliyat, diyet ve egzersize yanıt vermeyen bölgesel yağ toplanmalarının tedavisi içindir. Örneğin, karın bölgesine yapılan liposuction ile bu bölgedeki yağ depolanmaları kalıcı olarak yok edilir. Uzun süreli diyetlere rağmen giderilemeyen bu yağ depolanmaları liposuction ile tedavi edilebilir. Böylece daha ince görünümlü ve vücudun diğer bölgeleri ile daha uyumlu bir karın bölgesi elde edilebilir. Liposuction ameliyatından elde edilen sonuçtan memnun olabilmek için beklentilerin uygun olması gerekir. Normal kiloda ve yeterli deri elastikiyeti olan, vücudunun bazı bölgelerinde yağ depolanmaları olanlar bu ameliyat için en uygun adaylardır. Liposuction için yaş engel değildir.

Günümüzde dışarıdan vücuda enjekte edilen veya sürülen çeşitli kimyasallarla yağı eriterek yok ettiğini, selülitleri tedavi ettiğini iddia eden, bilim dışı yöntemlerle hastaları yalnızca ticari kaygılarla yönlendiren çeşitli merkezler türemiştir. Bunlar, bilimsel destekten yoksun ve işin ehli olmayan kişiler tarafından uygulanan yöntemlerdir. Şayet bu yöntemlerin bilimsel yanı olsa ve yararlı olduğu kanıtlanabilseydi plastik cerrahlar da liposuction gibi teknik olarak oldukça zor ve deneyim gerektiren bir ameliyat yerine bu basit yöntemleri tercih ederlerdi.

Uygulanan bölgenin boyutu veya çeşitliliği dikkate alınarak ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Abdominoplasti (karın germe ameliyatı) veya yüz germe gibi işlemlerle birlikte yapılacaksa genel anestezi zorunludur. Ameliyattan sonraki birkaç hafta süreyle yeni şeklin korunabilmesi amacıyla elastik korse tipi giysiler giyilmesi gerekir. Ameliyattan birkaç gün sonra işe dönülebilir. Oluşan şişlik ve morluklar üç-dört hafta içinde kaybolur. Yeni oluşan vücut şeklinin tam olarak belirginleşmesi üç ay kadar bir süre süre alabilir.

Soru Sor
Aklına takılan herşey için...
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim