Obezite cerrahisi sonrasında veya başka bir nedenle fazlaca kilo verilen hallerde, deri ve yumuşak dokuların elastikiyetini kaybetmesi ve altındaki desteğin azalmasından dolayı çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Bunlar:
- Kollarda sarkma ve şekil bozukluğu,
- Göğüslerde düzleşme ve sarkma,
- Karın ve sırt bölgesinde katlantı ve sarkmalar,
- Kalçalarda düşüklük ve düzleşme,
- Kasık ve üst bacak bölgelerinde sarmlara ve şekil bozuklukları.
Aşırı kilo kayıplarını takiben yapılan plastik cerrahi ile sarkan ve şekli bozulan bölgelerin düzeltilmesi mümkündür. Bu yolla daha estetik ve doğal bir görünüm elde dilebilir.
Bu Ameliyatlar Benim İçin Uygun mu?
Bu tür ameliyatlara başlamadan önce, kilo verme sürecinizin durmuş olması gerekir. Şayet, düzeltici ameliyatlardan sonra kilo vermeye devam edecek olursanız, yeni sarkıklıklar ve şekil bozukluklarının gelişmesi kaçınılmazdır. Bu ameliyatlardan sonra kilo almak da başka farklı sorunlara yol açabilir.
Bu ameliyatlar için uygun kişiler;
- Kilo kaybetme sürecini tamamlamış olanlar,
- Yara iyileşmesi ve genel durumu etkileyecek sağlık sorunları bulunmayanlar,
- Sigara içmeyenler,
- Ameliyattan elde edilecek sonuçlar hakkında doğru ve gerçekçi beklentileri olanlar,
- Ameliyattan sonra da sağlıklı beslenme ve egzersiz şartlarını yerine getirebilecek olanlar.
Bu Ameliyatlarda Neler Yapılır?
Bu kişilerde yapılabilecek ameliyatların başlıcaları:
- Karın, sırt ve kasık bölgelerinin gerilmesi,
- Meme dikleştirme,
- Kol germe,
- Bacak üst kısımlarının (uyluk) gerilmesi.
Bu ameliyatlar, çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Yapılacak kesilerin miktarı, sarkık olan doku miktarına ve doktor ile hastanın birlikte karar verdiği cerrahi yönteme göre değişiklik gösterir. İzler, şartların elverdiğince, görülmeyen, vücut kıvrımlarına uygun yerlerde bırakılmaya çalışılır. Bu ameliyatların hepsinin aynı seansta yapılabilmesi mümkün değildir. Ameliyatların hangi sırayla yapılmasının doğru olacağına hasta ve cerrah birlikte karar verir.
Karın, bel ve bacakların dış kısımları genellikle aynı seansta düzeltilir. Bu, genellikle karnın alt bölümünden, bütün vücudu saran kemer tarzındaki bir kesiden yapılır.
Memelerdeki sarkıklıklar da kişiye özel çeşitli yöntemlerle düzeltilebilir. Memenin dikleştirilmesi sırasında hastanın kendi dokuları kullanılabileceği gibi, meme implantları da uygulanabilir.
Kollardaki sarkmalar kolun vücuda bakan iç kısmından yapılan kesilerle giderilir.
Yeniden kilo alma ve verme olmadıkça elde edilen sonuçlar kalıcıdır.