Cinsel Organlara Yönelik Ameliyatlar

LABIUM MINUS (İç Dudaklar)

Kadın dış genital organının (vulva) labium minus adı verilen bölümünün işlevi, vajeni dış etkenlerden korumaktır. Labium minusların normalden büyük olması estetik olarak kötü bir görünüme neden olur. Aşırı büyüklük nedeni ile cinsel ilişki, bisiklete binme veya çeşitli sportif faaliyetler sırasında ağrı da olabilir. Fazla dokuların cerrahi olarak küçültülmesi mümkündür. Ameliyatta iç dudaklar daha estetik ve daha simetrik hale getirilir. Ameliyattan sonra, uygulanan teknik ve genital bölge dokularının özelliğinden dolayı genellikle belirgin iz kalmaz. Bu ameliyat sırasında şayet varsa, klitorisin üzerini örten deri fazlalığı da çıkartılabilir, bu da cinsel hazzın artmasına katkı sağlar. Ameliyat lokal anestezi altında yapılabilir ve bir saat kadar sürer. En geç iki hafta içinde normal cinsel aktiviteye izin verilir.

LABIUM MAJUS (Dış Dudaklar)

Kadın dış genital organının dış kısmında bulunan kabarık bölüme labium majus adı verilir. Bu bölge kilo alma nedeni ile normalden daha kabarık hale gelebilir veya yaşlanma, aşırı kilo kaybı gibi nedenlerle normal dolgunluğunu kaybedebilir. Her iki problemin de cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi mümkündür. Aşırı kabarıklıklar liposuction ile, dolgunluğun azalması da lipoinjection (yağ doldurma) ile tedavi edilebilir. Ameliyat lokal anestezi altında yapılabilir ve bir saat kadar sürer. En geç iki hafta içinde normal cinsel aktiviteye izin verilir.

HİMEN (Kızlık Zarı)

Tıpta himen adı verilen kızlık zarı fizyolojik fonksiyonlarından ziyade, bazı toplumlarda daha çok sosyal açıdan (bakirelik kanıtı) önem taşır. Aslında, vajen gelişimi sırasında arda kalan bir artıktır. Bu ince zar cinsel ilişki sırasında yırtılabileceği gibi; at binme, bisiklet, jimnastik gibi sporlar sırasında veya tampon kullanımı ile de yırtılabilir. Bazı kişilerde himen doğuştan itibaren olmayabilir.

Himen onarımı, 30 dakika kadar süren, lokal anestezi ile yapılabilen bir ameliyattır.

VAJEN

Doğum, yaşlılık veya çeşitli adale problemleri nedeniyle vajende genişleme meydana gelebilir. Bu durum, cinsel hazzın ve çekiciliğin azalmasına neden olur. Ayrıca epizyotomi denilen ve doğum kanalından bebeğin daha rahat çıkması için yapılan kesiler de vajende kötü görünümlü izler ve şekil bozukluklarına neden olabilir. Bu izler bazı hallerde cinsel ilişki sırasında ağrıya da neden olabilir. Vajeni daraltmak, izleri veya şekil bozukluklarını düzeltmek için yapılan ameliyatlar bir-iki saat sürer ve genellikle lokal anestezi altında yapılabilir. Ameliyattan sonraki üç-dört hafta içinde normal cinsel aktiviteye izin verilir.

Kadın dış genital organlarında cinsel ilişkiyi engelleyecek düzeyde ağrılar veya vajinismus adı verilen kasılmalar olabilir. Bu durumun botox injeksiyonları ile düzeltilmesi mümkündür.

Soru Sor
Aklına takılan herşey için...
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim