Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, derinin üst katmanlarının kimyasal solüsyonlarla alınarak daha pürüzsüz hale getirilmesi işlemidir. Derideki lekelerin, renk hatalarının ve kırışıklıkların giderilmesi amacıyla uygulanır. Her hastanın gereksinimine göre farklı olmak üzere; fenol, triklorasetik asit ve alfa hidroksi asitler peelingde kullanılır. Kimyasal peeling yüz germe ameliyatı ile birlikte yapılabilir fakat bu ameliyatın alternatifi değildir.

Kimyasal peeling işlemi genellikle kozmetik amaçla yapılmasına karşın, kullanılan bu asit solüsyonları yüz derisindeki yara izlerini değiştirebileceğinden ve kanserleşmesi muhtemel cilt problemlerini ortadan kaldırıp şeklini değiştirebileceğinden dolayı mutlaka bu problemlerin tümüne vakıf kişilerce yapılmalıdır. Son yıllarda bu işlemin hafife alınması nedeniyle ehliyetsiz kişiler tarafından çok çeşitli yerlerde uygulanmakta ve “mucize yaratan yöntemler” olarak tanıtılmaktadır. Bu işlemin risklerinin olduğu unutulmamalıdır.

Meyve asitleri olarak bilinen alfa hidroksi asitler peeling için kullanılan ve en düşük etkiye sahip solüsyonlardır. Daha çok, fenol veya triklotasetik asitle yapılacak daha derin peelinglere vakit ayıramayacak hastaların ciltlerini daha pürüzsüz ve canlı hale getirmek için uygulanır. İnce kırışıklıklar, derideki kuru bölgeler, lekeler ve yüzeyel akne izlerinin giderilmesi için kullanılabilir. Akne gelişiminin kontrolü için de uygulanabilir. Bu solüsyon farklı yoğunluklarda ve birkaç hafta süreyle uygulanarak sonuç alınabilir.

Daha derin bir peeling gerekiyorsa triklorasetik asit kullanılır. Kırışıklıklar, lekelenmeler ve renk bozuklukları giderilebilir. Fenol ile yapılanlara oranla daha çabuk iyileşir fakat daha yüzeyel problemler içindir. Uygulama süresi on-on beş dakikadır.

Kimyasal peeling amacı ile kullanılan maddelerin en etkilisi fenoldür. Belirgin kırışıklıklar, ciddi lekeler ve kanserleşebilecek deri problemleri bu yöntemle yok edilebilir. Fenol, bazı kişilerde kalıcı renk değişikliklerine neden olabileceğinden herkeste uygulanmaz.

Soru Sor
Aklına takılan herşey için...
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim